Loading

VR Gözlük. Sanal Gerçeklik Gözlüğü

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Nedir? Sanal Gerçeklik Gözlüğü ne İşe Yarar? VR Gözlük Nedir? Sanal Gerçeklik Gözlüğü (Cardboard VR Gözlük) Nedir? Nasıl kullanılır?

Sanal gerçeklik gözlüğü ile yeni tanışıyorsanız, endişe etmeyin. Çok eğleneceksiniz. Sanal gerçeklik gözlüğü nedir ve sanal gerçeklik gözlüğü işe yarar sorularının cevabını çok hızlı bir şekilde verelim. 360 derece video çekimi deneyimini zirveye taşır ve izleyicileri sanki oradaymış gibi ortamın içerisinde hissettirir. 360 derece video çekimi, Youtube 360 derece video izleme gibi 360 derece video ve 360 VR video izlemeye meraklı ve sanal gerçeklikteknolojisi ile ilgililer, “Sanal gerçeklik gözlüğü nedir nasıl kullanılır, Sanal gerçeklik gözlüğü markaları, Sanal gerçeklik gözlüğü kumandalı, VR box sanal gerçeklik gözlüğü, Sanal gerçeklik gözlüğü videoları, Sanal gerçeklik gözlüğü yorumları” kavramlarına aşinadır.

Tarihte ilk 1962'de Morton Heilig tarafından fikri ortaya konularak günümüze kadar gelen, “VR gözlük” yani sanal gerçeklik gözlükleri 360 derece video çekimi ile elde edilmiş ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek için tasarlanmış lenslerden oluşan, sanal gerçeklik teknolojisinin deneyimi zirveye taşıyan en büyük destekçisi elementidir.

Yine ilginç ve faydalı (belki de faydasız, her neyse) bilgi. Sensorama ismi verilen ilk sanal gerçeklik gözlüğü; dokunma, görme, koklama, işitme duyularına hitap ediyordu Heilig'e göre. Videosunu aşağı bırakıyoruz.



6 yıl sonra, Ivan Sutherland ve öğrencisi Bob Sproull; modern sanal gerçeklik gözlüklerinin atası The Sword of Domocles VR gözlüğünü icat ettiler.

Ve gelelim 1995'e. Hepimiz Gameboy'u hatırlarız. Hatta hala da çok severiz. Nintendo ve Sega ortaklığında piyasaya çıkan Virtual Boy; sanal gerçeklik şaheseri olarak ortaya çıktı. Bazı vizyonsuzlar için o yıllarda Nintendo'nun yarattığı en aptalca ürün olarak tanımlansa da, 3D görüntü sağlayabilen ilk taşınabilir oyun konsolu olarak çığır açan bir sanal gerçeklik gözlüğü idi. Ve tabi ki çok eğlenceliydi. Ama... Virtual Boy sanal gerçeklik gözlüğü ilk üretildiğinde çok pahalıydı ve neredeyse bir ev parasına eş değer fiyata satılıyordu, uzun süre kullanıldığında da yorucu oluyordu ve pazarlamasının biraz kötü olması yada pazarın henüz bu ürüne hazır olmaması nedeniyle fazla tutulmadı. Güncel videosu ile sizi baş başa bırakalım.

Sanal Gerçeklik Nedir? VR Nedir?

Sanal gerçeklik gözlüklerini konuşuyoruz ok güzel ama öncelikle Sanal Gerçeklik nedir, VR nedir? sorularını bir yanıtlasak daha iyi sanırız. Sanal Gerçeklik deneyimini zirveye taşıyan destekleyici elementler sanal gerçeklik gözlükleridir. Sanal gerçeklik gözlükleri ile 3D tasarlanmış bir dünyanın içerisinde istediğiniz tarafa bakabilir, istediğiniz gibi dolaşabilirsiniz. Tamam da, sanal gerçeklik tanımını önce yapalım :] Sanal Gerçeklik (VR), 3D modelleme veya 360 derece video çekimi ile benzetilmiş bir ortam yaratmak için bilgisayar teknolojisinin kullanılmasıyla 5 duyu organımızın, sanal bir dünyanın içerisinde gerçekten bulunuyormuşuz gibi hissetmesini sağlayan dijital ve fiziksel elementlerin bütününe sanal gerçeklik denir. Görme, duyma, dokunma, hatta kokulama gibi mümkün olduğunca çok duyuyu simüle ederek, bilgisayar bu yapay dünyaya bir kapı bekçisi haline getirilir. Sanal Gerçeklik sistemleri ve geleneksel kullanıcı arayüzleri arasındaki en büyük farktır. Daha çok görsel ve işitsel araçlar kullanılarak var olan ya da kurgusal bir atmosfer deneyimi yaşanabilir. Bu iki aracın da gün geçtikçe tat ya da koku gibi duyuları da etkileyecek şekilde zenginleştirilmesi söz konusudur. Örneğin, CAVE otomatik sanal ortamları, sanal içeriği oda büyüklüğünde ekranlarda aktif olarak görüntüler.



En İyi Sanal Gerçeklik Gözlüğü

Modern VR gözlükleri artık üç kategoriden birine sığıyor: Standalone yani bağımsız, cardboard ve kablolu yani bağlı sanal gerçeklik gözlükleri. Mobil yani standalone vr gözlükleri, akıllı telefonunuzu yerleştirdiğiniz lenslere sahip sanal gerçeklik gözlükleridir. Oculus Go, VR Box, Lenovo VR, Samsung GearVR standalone gözlükler arasındadır. Lensler, ekranı gözleriniz için iki görüntüye ayırır ve akıllı telefonunuzu bir VR gözlüğüne dönüştürür. Samsung Gear VR ve Google Daydream View gibi mobil kulaklıklar nispeten ucuzdur ve tüm işlemler telefonunuzda yapıldığı için sanal gerçeklik gözlüğüne herhangi bir kablo bağlamanız gerekmez.

VR'ın tadını sunabilirken, standalone yani bağımsız vr gözlükleri tam bir deneyim sunmuyor. Yönünüzü izleyerek ancak konumunuzu değil, üç serbestlik dereceli (3DOF) hareket izleme olanağı sunarlar. Ayrıca sadece bir hareket denetleyicisi ile birlikte gelirler, bu da sadece 3DOF'tur. Altı serbestlik dereceli (6DOF) hareket izleme ve çift hareket denetleyicileri ile yaptığınız aynı sürükleyiciliği elde edemezsiniz, bu da Google ve Samsung'un son zamanlarda sanal gerçeklik gözlükleri hakkında büyük ölçüde sessiz olmasının nedeni olabilir.

Oculus Rift S, HTC Vive Cosmos ve PlayStation VR gibi bağlı sanal gerçeklik gözlükleri; fiziksel olarak PC'lere bağlıdır (veya PS VR söz konusu olduğunda bir PlayStation 4). Tüketiciler bu vr gözlüklerini Televizyona bağlanan sanal gerçeklik gözlüğü olarak algılasalar da, PC yada konsol gibi bir bileşene bağlıdırlar. Kablo onları biraz hantal yapar, ancak gerçek 360 derece video işlemenin tamamını bir kutuya koymak, doğrudan yüzünüze bağlamanız gerekmez, VR deneyiminizin çok daha karmaşık olabileceği anlamına gelir. Akıllı telefonunuz yerine kulaklıktaki özel bir ekranın kullanılması görüntü doğruluğunu büyük ölçüde artırır ve sanal gerçeklik gözlüğü harici sensörler veya dışa dönük kameralar tam 6DOF hareket takibi sağlar.

Oculus Rift S ve HTC Vive, HTC Vive Pro, HTC Vive Cosmos vr gözlüklerinin çalışması için oldukça güçlü PC'lere ihtiyaç duyulurken, PS VR için bir PlayStation 4 hatta Playstation 5 gerekir. Maliyet bir bariyer değilse ancak kablolar bir bariyer ise, HTC ve Oculus Rift S ile Oculus Quest kablosuz sanal gerçeklik gözlük markaları olarak öne çıkar. Ancak yine de çalışmak için PCIe yuvası olan bir masaüstü bilgisayar gerektirir. Ayrıca Oculus Rift CV1 vr gözlüğü için üçüncü partilerce üretilen kablosuz adaptörler de var, ancak ne kadar iyi çalıştıklarını garanti edemeyiz.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Karşılaştırma.

Playstation VR yani PS VR mı, Xbox 360 sanal gerçeklik gözlüğü mü? HTC Vive Cosmos mu, Oculus Quest mi? Oculus Rift mi, HTC Vive mı? Oculus Rift S mi Oculus Quest mi? HTC Vive Pro mu, HTC Vive Cosmos mu? Oculus Go mu, Samsung GearVR mı? Google Cardboard mu, Samsung GearVR mı? HTC Vive Cosmos mu, Oculus CV1 mı? Google Daydream mi, Oculus Quest mi? Oculus Go mu, Google Cardboard mu? VR Box mu, Google Cardboard mu? Hepsi birbirinden çok farklı ama doğru kategorilendiğinde yani elmalar elma ile, armutlar armutlar ile değerlendirildiğinde hepsi birbirine çok yakın. Kafalar karışmasın. Önce VR gözlük kullanım ihtiyacınızı belirleyin. Sanal Gerçeklik ile Kurumsal iş Eğitimi için mi sanal gerçeklik gözlüğü arıyorsunuz? Yoksa vr oyunları oynamak için mi? Yoksa 360 derece seyahat deneyimi için yada +18 virtualreal porn video mu izleyeceksiniz? İhtyacı belirleyin, sonrası teknik veriler ve ekipman özellikleri.

En sürükleyici VR deneyimini mi istiyorsunuz? İster bağımsız bir VR gözlüğü isteyin, ister PC'nize bağlanan sanal gerçeklik gözlüğü, ister televizyona bağlanan sanal gerçeklik gözlüğü veya oyun konsolunuza hitap eden bir sanal gerçeklik gözlüğü olsun, buradaki yazımızda vr gözlük yorumlarımızı özetlemeye çalıştık. Mümkün olan en iyi VR deneyimini elde etmek için, gerçekten VR gözlük kullanım amacınızı belirlemeniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi VR Gözlüğü almanız gerekir. Bu nedenle, bütçenizi, sahip olduğunuz alanı ve en önemlisi, hayalinizdeki VR deneyiminden umduğunuz deneyimi veren sanal gerçeklik gözlüğü sizin için En İyi Sanal Gerçeklik Gözlüğü olacaktır. Açıkçası artık yeni oyuncular da pazara girdiği için VR gözlük piyasası kızışacak. Bunlardan en güçlüsü Apple VR Headset olarak görünüyor, sabırsızlıkla biz de bekliyoruz. Belirttiğimiz gibi en iyi sanal gerçeklik gözlüğü hangisi emin değil misiniz? İlk sorunuz şu olmalı; sanal gerçeklik teknolojisinden ben ne bekliyorum? Hangisi sanal gerçeklik gözlüğünü almalıyım? Sanal gerçeklik gözlüğü karşılaştırması yapmadan önce beklentinizi netleştirin. Kurumsal eğitim için mi? veya VR oyunlarıiçin mi VR gözlüğü mu arıyorsunuz? Endişelenme. Hepsini denedik ve şimdi her model için kesin tavsiyeler sunabiliriz. Bu nedenle, daha fazla uzatmadan, tüm kurulumlar ve bütçeler için en iyi VR kulaklıkları seçimimizi okuyun.

Oculus GO

Oculus Go, VR gözlükleri için donanıma büyük bir yatırım yapmadan denemenizi sağlayan uygun fiyatlı, rahat ve standalone vr gözlüğüdür yani bağımsız bir sanal gerçeklik kulaklığıdır.

Artılar ve Eksiler

+ Telefon, PC veya oyun sistemi gerekmez.

+ Net, akıcı ekran.

+ Nispeten uygun fiyatlı.

+ Kablosuz.

+ Sanal Gerçeklik Gözlüğü + Kumandalı

- Bağlı vr gözlükleri ve amiral gemisi akıllı telefonla çalışan sanal gerçeklik gözlükleri ile karşılaştırıldığında düşük güç.

- Sadece bir hareket kontrolörü.

- Sınırlı yazılım kütüphanesi.

- Konumu izlemiyor.

oculus-go.jpg

Oculus Quest

Oculus Quest VR gözlüğü yani Oculus Quest sanal gerçeklik gözlüğü, kablosuz bir deneyimi altı serbestlik dereceli hareket takibi ve iki kontrol cihazı ile bir araya getiriyor.

Artıları ve Eksileri

+ Karma Gerçeklik yani Mixed Reality.

+ Çift denetleyicili tam 6DOF hareket izleme.

+ Keskin ekran.

+ Bazı mükemmel oyunlar zaten mevcut.

+ Kablosuz.

- Üst düzey bağlı VR gözlüklerden daha az güçlü ve yenileme hızı biraz daha düşük.

- Kendi ekran kartı ve işlemcisinin yüksek çözünürlüklü VR içerikleri için yetersiz kalabilmesi.

oculus quest.jpg

Oculus Rift S

Oculus Rift S, önceki Oculus Rift CV1 sanal gerçeklik gözlüğüne göre daha keskin bir ekran ve harici sensörler gerektirmeyen bir kamera dizisi ile gelişir.

Artılar ve Eksileri

+ Tam yazılım kütüphanesi.

+ Hem kulaklık hem de kontrol cihazları için doğru hareket izleme.

+ Kurulumu kolay.

- Yine de bir PC'ye bağlanmak için fiziksel bir kablo kullanıyor.

- Yalnızca DisplayPort; HDMI yok.

- SteamVR, kullanmak için güncelleme gerektiriyor.

- Oculus Görevinden daha düşük çözünürlük.

oculus rift s.jpg

Playstation VR

Sony PlayStation VR gözlük seti, hareket kontrolü desteği ile güçlü, etkileyici sanal gerçeklik deneyimini PlayStation 4'e getiriyor.

Artılar ve Eksileri

+ Oyun oynamak için en iyisi.

+ Sürükleyici VR deneyimi.

+ Bilgisayara bağlanabilen sanal gerçeklik gözlükleri ile karşılaştırıldığında düşük giriş maliyeti.

+ VR olmayan uygulamalar ve oyunlarla çalışır.

+ Hareket kontrolü desteği.

- Ana rakiplerinden biraz daha az güçlü

- Dahil olmayan PlayStation Camera gerektirir.

- Aydınlık odalarda oynarken bazı hareket izleme handikapları.

playstation vr.jpg

HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos VR gözlüğü, orijinal HTC Vive'da teknik olarak etkileyici bir gelişme, ancak çok pahalı ve yine de bir kabloyla uğraşmanız gerekiyor.

Artıları ve Eksileri

+ Viveport ve SteamVR içeren büyük yazılım kütüphanesi.

+ Geliştirilmiş hareket kontrolleri.

+ Harici sensörler gerektirmez.

+ Keskin ekran.

- Tam boyutlu bir DisplayPort 1.2 bağlantı noktası gerektirir.

- Pahalı.

htc vive cosmos.jpg

Google Cardboard

Google Cardboard, basit ve ekonomik bir şekilde herkes için sürükleyici bir deneyim sunuyor. Kendi yaptığınız bir Cardboard veya satın aldığınız, Google Cardboard ile Çalışır sertifikalı gözlüğünüz sayesinde, akıllı telefonunuzda sanal gerçeklik deneyimi yaşamaya yalnızca bir adım uzaktasınız. Çok çok ucuz bir sanal gerçeklik gözlüğüdür.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü Fiyatları

Sanal gerçeklik gözlüğü fiyatları için en doğru adres biz olmadığımız kesin. Sanal Gerçeklik gözlük fiyatları hakkında bilgi alabileceğiniz bir çok internet sitesi ve sanal gerçeklik gözlüğü üreticilerinin kendi siteleri mevcut. Fakat sanal gerçeklik gözlükleri ihtiyaç ve vr gözlük becerilerine göre çok geniş fiyat skalasına sahipler. Sanal gerçeklik gözlüğü ucuz fiyatlar olarak 45 TL den başlarken, 20 Bin TL'ye kadar uzanan geniş bir sanal gerçeklik gözlüğü fiyatları skalasından bahsedebiliriz.

VR ajansı yani Sanal Gerçeklik firması Nsocial olarak, vr gözlükleri ile ilgili paylaşımlarımız bu kadar. Görüşmek üzere.